Van muziekles tot voorstelling: dit heb je nodig

Het leuke aan dingen organiseren met je kinderen is dat je hun fantasie en creativiteit enorm kunt prikkelen. En je hoeft niet alles zelf te doen, soms roep je de hulp in van de professionals. Een mooi voorbeeld is om thuis muziekles te geven en je kind zelf een optreden te laten verzorgen. Maar hoe pak je zoiets nou aan?

Muziekinstrumenten voor kinderen

Stap 1: raadpleeg een muziekleraar

Tenzij je zelf een begenadigd muziekdocent bent is het aan te raden om op bijvoorbeeld Youtube te zoeken naar leuke en laagdrempelige muzieklessen voor kinderen. Uiteraard hoef je geen echte lessen te doen, meestal is het voldoende om ze inspireren.

Wij pakken vaak het Youtube-kanaal van Dirk Scheele erbij. Dirk heeft een heleboel filmpjes online staan waarin hij op een speelse manier laat zien wat je allemaal met alle verschillende instrumenten kunt doen. Zo heeft hij bijvoorbeeld aparte “tutorials” voor gitaar, drums en nog veel meer gemaakt. Vergis je niet: deze man is niet alleen een begenadigd muzikant, maar is ook nog eens heel inventief!

Check het YouTube-kanaal van Dirk Scheele »

Stap 2: maak een podium

OK, wij hadden de mazzel dat we juist een nieuwe koelkast hadden gekocht. Daardoor hadden we in het verpakkingsmateriaal een houten plateau op vier blokken in huis, ongeveer 60 bij 60 centimeter en zo’n 15 centimeter hoog. Perfect als podium natuurlijk! We hebben er voor de volledigheid wat zachte foamtegels opgelegd en tadaaa! Daar was ons podium

Als je een pallet hebt liggen is dat natuurlijk ook een oplossing, of misschien heb je een lage tafel die sterk genoeg is. De truc is de aankleding: als je er wat oplegt dan is het al snel officieel (let er wel op dat het veilig blijft).

Stap 3: richt de concertzaal in

Onze oudste gebruikt meestal die PLUFSIG-matten van de IKEA om bankjes in de concertzaal van te maken. Twee delen als rugleuning en drie als zitting, tegen de muur, de boekenkast, of wat dan ook. Comfortabel, kleurrijk én net echt!

Als dit alles klaar is dan kunnen we genieten van het improvisatievermogen van onze kleuter. Ze zingt erop los, ze speelt op de piano, gitaar of de trommel en ze gaat helemaal op in haar rol. Het leuke is dat haar zusje van 2 inmiddels ook mee begint te doen, waardoor we een heus duet krijgen.

Benodigdheden

Wat heb je allemaal nodig?

+ Ten eerste natuurlijk inspiratie. Hiervoor check je bijvoorbeeld het YouTube-kanaal van Dirk Scheele.

+ Ten tweede een paar instrumenten. We kochten bij Bol.com zo’n mooie rode piano, een tweetal akoestische kindergitaren en een trommel met wat sambaballen erbij. Hoeft niet veel te kosten, voor een paar tientjes heb je al wat leuks in huis!

+ Een podium. Gebruik hiervoor alles wat je kunt vinden: oude planken, een lage tafel, een pallet, desnoods een paar stevige kussens.

+ Eén of een paar IKEA PLUFSIG gymnastiekmatten. Deze komen trouwens altijd van pas, want als je hutten gaat bouwen in huis zijn dit perfecte elementen om muren mee te bouwen!

Ga ermee aan de slag en wie weet, misschien kom je er zo achter dat er een echte artiest in jouw kind schuil gaat!

Back to Top