Met de step lekker op weg

Een step is bij ons echt een onmisbaar accessoire in het arsenaal van buitenspeelgoed. We hebben dan ook meer steppen (steps?) in huis dan dat we kinderen hebben. 

Step voor kinderen

Niet alleen vinden de kinderen het leuk om flink door te steppen, maar voor ons geeft het ook de mogelijkheid om langere wandelingen te maken met de kinderen. Zo gaat de step mee naar de duinen, op vakantie, op de zaterdagen naar de markt en tijdens het wegbrengen naar school of creche. 

Steppen: leuk én gezond

Naast dit voordeel is steppen ook gewoon heel goed voor een kind. Naast de lichaamsbeweging is het een goede oefening om te leren hoe je je balans moet houden. 

Tijdens onze vakantie in New York hebben wij zoveel kunnen zien dankzij de inklapbare step die wij in de koffer hadden meegenomen. Onze kleuter stepte er wat op los door de straten van de stad. Als ze een beetje moe werd dan kon ze op de step staan met beide voeten en dan duwden wij haar. En het is natuurlijk best stoer voor een vierjarige om op de step door de city that never sleeps te rollen. 

Evenwicht en duinen

Voor onze peuter hebben wij een step met drie wielen, ook al wil ze graag op de step van haar grote zus. Dit lukt helaas nog niet zo goed, ze heeft nog wat moeite om haar evenwicht te houden. Met de drie wielen blijft ze stabiel staan en valt ze alleen maar een enkele keer om als ze niet doorheeft dat ze een stoep op of af wil steppen. 

Als we naar de duinen gaan of een wat grotere wandeling gaan maken in de buurt, dan pakt onze kleuter standaard haar step met grote luchtbanden. Ze stuitert door de straten en maakt soms ook de rijbaan onveilig met haar snelheid. Deze step heeft ook een klein zitje achter, waar ze wat op kan uitrusten als ze op haar ouders moet wachten die niet zo snel lopen als dat zij stept. 

Hier moet je op te letten als je een step koopt

  • Lengte en leeftijd van je kind: het kan gevaarlijk zijn om niet een juiste maat voor je kind te kopen. Zo zijn de sturen van een step vanaf 5 jaar breder dan voor kinderen onder de 5 jaar. Je kind moet een goede houding hebben op de step. 
  • Verstelbaar stuur, zodat de step nog een tijdje kan meegroeien met je kind. Let er wel op dat het stuur nooit hoger dan navelhoogte mag zitten. Het lijkt laag, maar dan heeft een kind de beste grip.
  • Voor de voetenplank geldt: hoe breder hoe stabieler. Goed om rekening mee te houden dat de voetenplank niet te hoog is, zodat je kind er makkelijk af en op kan stappen. 
  • Remsysteem: er kan een handrem aan het stuur zitten, of een voetrem op het achterwiel. 

Soorten steps voor kinderen

  • 3 in 1 step: voor als je kindje al goed stabiel rechtop kan zitten. 
  • Step met drie wielen: voor de allerkleinsten om zo goed te kunnen wennen aan het zoeken van hun balans. Je kunt er voor kiezen om de step aan te schaffen met dubbele achter- of voorwielen. Deze steps zijn geschikt vanaf 2 jaar. 
  • Vouwstep: heeft vaak een smalle plank. Daarom is het goed dat je kind goed zijn of haar balans kan houden. Dit model step is makkelijk in een koffer, auto, trein of bakfiets mee te nemen en heeft doorgaans kleine en hard wieltjes. 
  • Grote wielen step: deze step heeft vaak luchtbanden waarop je flinke snelheden kunt maken. En met een band met flink wat profiel erop kun je ook nog de duinen in of het strand op.
Back to Top